• Afgelopen week ontving het Ethereum-netwerk de ‘London hard fork’-upgrade. Dat was een belangrijke stap voor cryptomunt ether, aldus oprichter Vitalik Buterin.
  • In een interview met persbureau Bloomberg zegt Buterin dat de upgrade zal helpen om de koolstofuitstoot van het netwerk met 99 procent te verlagen.
  • De London-upgrade is “het bewijs dat het ecosysteem van Ethereum in staat is om belangrijke veranderingen door te voeren”, aldus de oprichter.

Afgelopen donderdag kreeg het Ethereum-netwerk een grote upgrade genaamd ‘London hard fork’. Deze technische aanpassing bereidt cryptomunt ether voor op belangrijke toekomstige verbeteringen, zo vertelde oprichter Vitalik Buterin tegen persbureau Bloomberg.

De langverwachte upgrade omvatte onder meer het controversiële een technische aanpassing die de transactiekosten van het netwerk voorspelbaarder moet maken. Het aantal ether-munten in omloop wordt hiermee ook teruggebracht.

Lees ook: De Ethereum-upgrade die munten vernietigt, vindt plaats op 5 augustus – 4 dingen die je moet weten

Deze voortdurende vermindering van de hoeveelheid ether in omloop heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de recente koersstijging van de cryptomunt. Maandag noteerde ether op 3.110 dollar, een stijging van zo’n 20 procent in een week tijd.

Buterin zei tegen Bloomberg dat de technische aanpassing “het bewijs is dat het ecosysteem van Ethereum in staat is om belangrijke veranderingen door te voeren."

Dat staat in schril contrast met de bitcoin. Het platform achter de belangrijkste cryptomunt is dermate gedecentraliseerd, dat veranderingen aan het blockchainnetwerk van de bitcoin erg moeilijk zijn te realiseren.

99% minder CO2-uitstoot door 'proof of stake'

Het Ethereum-netwerk heeft meer grote veranderingen voor de boeg, met name wat betreft het verifiëren van transacties op de blockchain, het digitale logboek waarop transacties worden vastgelegd. Er wordt namelijk overgegaan van een ‘proof of work’-methode naar een ‘proof of stake’-methode.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

Deze verandering – die naar verwachting zal worden doorgevoerd met de nieuwe 2.0 versie van het Ethereum-netwerk – zal de CO2-uitstoot van het ‘minen’ van ether met 99 procent verminderen, aldus Buterin.

Dat komt omdat bij een proof of stake-systeem miners niet langer grote hoeveelheden rekenkracht hoeven in te zetten om nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain, een activiteit die veel energie vergt en het milieu belast.

Buterin verwacht dat de nieuwe versie van het netwerk begin 2022 het licht zal zien. De London-upgrade “geeft me meer vertrouwen”, aldusi Buterin over de geplande overgang naar de 2.0-versie van het netwerk.

Hij voegde eraan toe dat de transitie naar de nieuwe verificatiemethode de cryptomunt ether uiteindelijk fundamenteel zal veranderen, bijvoorbeeld door het limiteren van de totale hoeveelheid ether in omloop.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Lees ook deze stukken eens: